sobota, 27 września 2014

Mus jabłkowy


Pochodzą z Podlasia, bez nawozów, trochę brzydka skórka ale ten niesamowity zapach prawdziwego jabłka... Grzechem byłoby nie przerobić ich na mus dla Ani:)

Składniki:
- jabłka
- małe słoiki

Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy i obieramy cienko ze skórki. Pamiętajmy, że pod skórką jest najwięcej witamin.
Jabłka kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Jak tylko jabłka się zagotują - zlewamy sok do słoika - będzie na pyszny i zdrowy kompocik:)
Jabłka blenderujemy i ciepły mus przekładamy do czystych, wcześniej wygotowanych słoików.
Zostawiamy 1-2 cm od nakrętki i mocno zakręcamy.
Gotowe słoiki wkładamy do garnka układając na dnie ścierkę aby się nie potłukły.
Do garnka wlewamy gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy 20 min. Woda ma lekko "pyrkać".
Po 20 min wyjmujemy słoiki, zawijamy w koc i zostawiamy na całą noc lub dzień.
Tak wykonany mus przetrzyma kilka miesięcy i jest cudownym sposobem na zamknięcie smaków
i zapachu jesiennych owoców. A co najważniejsze - wiemy co je nasze dziecko:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz