sobota, 11 października 2014

Gruszka 2w1

Dziś błyskawiczny przepis z wykorzystaniem gruszki, której jest zatrzęsienie w sklepach i na bazarkach. Talent kucharski nie jest wymagany:) Jak ją zrobić aby zachować smak i wartości odżywcze? Proszę bardzo:

1. Gruszki myjemy, obieramy cienko ze skórki.
2. Kroimy w ćwiartki lub ósemki i wydrążamy środek.
3. Słoiki i zakrętki wyparzamy wrzątkiem.
4. Pokrojone gruszki wkładamy do ciepłych słoików.
5. Do każdego słoika wsypujemy łyżkę lub dwie cukru, zalewamy wszystko gorącą, przegotowaną wodą i mocno zakręcamy (zakrętka i gwint słoika powinny być suche).
6. Pasteryzujemy w garnku z wodą ok. 35 min.
7. Odstawiamy do góry dnem i przykrywamy słoiki kocem.
Gotowe!


Pamiętajcie, aby do garnka ze słoikami wlać gorącą wodę - wówczas nie popękają.
Kompocik jest do picia, a gruszka może być potraktowana jako sam deser lub dodatek do kaszki, ryżu czy innego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz