środa, 12 listopada 2014

Ja pierniczę idą Święta:)

Pieczenia pierników nadszedł czas:) Przynajmniej tych moich, ponieważ potrzebują ok. miesiąca oby "swoje odleżeć". Przepis znalazłam kilka lat temu gdzieś w internecie i od tamtego czasu rok w rok goszczą w moim domu przed i po Świętach ponieważ piekę ich baaardzo dużo:)

 Składniki:
500 g miodu
2 niepełne szklanki cukru
25 dag masła
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka

Bakalie:
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki z pomarańczy
1/2 szklanki rodzynek

Przyprawy:
1 czubata łyżka ciemnego  kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki kardamonu (ewentualnie)

Do smarowania 1 jajko + 2 łyżki mleka

Wykonanie:
 Ciasto najlepiej przygotować w malakserze.

1. Mąkę przesiać przez sitko.
2. Miód, cukier i masło rozpuścić w garnku. Jak składniki połączą się - dodać bakalie i przyprawy.
3. Do mąki dodać jaja, sól i sodę (rozpuszczoną w zimnym mleku), oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać malakserem.
4. Do powstałej masy dodać miód, cukier oraz masło z bakaliami i przyprawami.
5. Dodać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przekładamy mp. do miski, nakrywamy folią i odkładamy w chłodne miejsce na kilka tygodni. Po tym czasie ciasto z konsystencji luźnej zmieni się w dość twardą.

Po kilku tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki i dajemy mu czas aby poleżało w temperaturze pokojowej i stało się bardziej elastyczne.
1.  Zwilżonym wodą dłońmi wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm podsypując blat mąką.
3. Wycinamy pierniczki i smarujemy je jajkiem z mlekiem.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170 stopni i pieczemy 9-11 minut.
5. Pierniczki po wyjęciu będą miękkie w środku i twarde po bokach.
6. Ostudzone wkładamy do szczelnego pojemnika.
7. Otwieramy na Święta i rozkoszujemy się ich smakiem:)

Pierniczki mogą leżeć kilka miesięcy. Gdy stwardnieją - wystarczy do pojemnika wrzucić kilka cząstek jabłka na kilka dni i dokładnie wymieszać:)

2 komentarze:

  1. Mniam! To i ja zabieram się za robotę:) Bakalie trzeba drobno posiekać czy zmielić?

    OdpowiedzUsuń
  2. To zależy jakiej struktury chcesz mieć pierniczki:) Jeśli bakalie zmielisz, będą po upieczeniu gładkie. Jeśli grubo posiekasz - będą wyglądały jak ciastka "pieguski".

    OdpowiedzUsuń